wyznacz dziedzinę funkcji (sprawdzenie zadania)

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kacperus98
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 04 maja 2016, 21:42
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

wyznacz dziedzinę funkcji (sprawdzenie zadania)

Post autor: kacperus98 »

\(y= \sqrt{2+log \frac{x}{2} }\)

\(logx-log2+log100 \ge 0\)
\(x-2+100 \ge 0\)
\(x \ge -98\)


więc dziedzina to \(X \in (0;+ \infty )\) dlatego że dziedzina log zawiera się w przedziale\(( 0;+ \infty )\)
dobrze zrozumiałem???
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

1. \(\frac{x}{2}>0\So x>0\)
2.
\(2+\log\frac{x}{2}\geq 0\\
\log\frac{x}{2}\geq -2\\
\log\frac{x}{2}\geq \log 0,01\\
\frac{x}{2}\geq 0,01\\
x\geq 0,02\\\)



\(D=[\frac{1}{50}, \infty)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ