Ciągi (ogr/mon do pew miejsca)

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
madpan
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 11 lis 2017, 13:57
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Ciągi (ogr/mon do pew miejsca)

Post autor: madpan »

Zbadaj czy ciag jest ograniczony
\(\frac{1}{n+1}+\frac{1}{n+2}+\frac{1}{n+3}+...+\frac{1}{n+n}\)
Zbadac,czy podany ciąg jest monotoniczny od pewnego miejsca:
\(\frac{n^2+1}{n!}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Ciągi (ogr/mon do pew miejsca)

Post autor: radagast »

madpan pisze:Zbadaj czy ciag jest ograniczony
\(\frac{1}{n+1}+\frac{1}{n+2}+\frac{1}{n+3}+...+\frac{1}{n+n}\)
No pewnie, że jest !
\(\frac{1}{n+1}< \frac{1}{n}\\
\frac{1}{n+2}< \frac{1}{n}\\
...\\
\frac{1}{n+n}< \frac{1}{n}\\\)

po zsumowaniu stronami mamy....
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Ciągi (ogr/mon do pew miejsca)

Post autor: radagast »

madpan pisze: Zbadac,czy podany ciąg jest monotoniczny od pewnego miejsca:
\(\frac{n^2+1}{n!}\)
Jest malejący. Żeby się o tym przekonać (i sprawdzić od jakiego miejsca) przypomnij sobie jaki warunek musi spełniać ciąg malejący.
madpan
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 11 lis 2017, 13:57
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Ciągi (ogr/mon do pew miejsca)

Post autor: madpan »

jest malejący od n>=2
madpan
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 11 lis 2017, 13:57
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Ciągi (ogr/mon do pew miejsca)

Post autor: madpan »

radagast pisze:
madpan pisze:Zbadaj czy ciag jest ograniczony
\(\frac{1}{n+1}+\frac{1}{n+2}+\frac{1}{n+3}+...+\frac{1}{n+n}\)
No pewnie, że jest !
\(\frac{1}{n+1}< \frac{1}{n}\\
\frac{1}{n+2}< \frac{1}{n}\\
...\\
\frac{1}{n+n}< \frac{1}{n}\\\)

po zsumowaniu stronami mamy....
w sensie stronami czyli :
\(\frac{3n^2+n}{4n^2+4n}< \frac{1}{n}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Ciągi (ogr/mon do pew miejsca)

Post autor: eresh »

madpan pisze:
radagast pisze:
madpan pisze:Zbadaj czy ciag jest ograniczony
\(\frac{1}{n+1}+\frac{1}{n+2}+\frac{1}{n+3}+...+\frac{1}{n+n}\)
No pewnie, że jest !
\(\frac{1}{n+1}< \frac{1}{n}\\
\frac{1}{n+2}< \frac{1}{n}\\
...\\
\frac{1}{n+n}< \frac{1}{n}\\\)

po zsumowaniu stronami mamy....
w sensie stronami czyli :
\(\frac{3n^2+n}{4n^2+4n}< \frac{1}{n}\)

raczej:
\(\frac{1}{n+1}+\frac{1}{n+2}+\frac{1}{n+3}+...+\frac{1}{n+n}<\frac{n}{n}\\
\frac{1}{n+1}+\frac{1}{n+2}+\frac{1}{n+3}+...+\frac{1}{n+n}<1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ