Złożenie funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
edyja
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 26 paź 2017, 19:13
Podziękowania: 6 razy

Złożenie funkcji

Post autor: edyja »

Wyznacz złożenie funkcji f z g oraz g z f, jeśli to możliwe:

\(f(x) = \frac{x}{1+x^2}\), \(g(x) = \ln ( x^2 + 4x + 6)\)
Prosze o pomoc! Dziekuję z góry. :)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Na początek wyznacz dziedziny i zbiory wartości tych funkcji.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(f(x)= \frac{x}{1+x^2}\\g(x)=ln(x^2+4x+6)\\D_f= \rr \\D_g= \rr \\ZW_f=(0\;;1>\\ZW_g=<ln2\;;+ \infty )\)
\(f[g(x)]= \frac{ln(x^2+4x+6)}{1+ln^2(x^2+4x+6)}\)

\(g[f(x)]=ln(( \frac{x}{1+x^2})^2+ \frac{4x}{1+x^2}+6)\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
edyja
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 26 paź 2017, 19:13
Podziękowania: 6 razy

Post autor: edyja »

Dlaczego ZWf = (0,1> oraz ZWg =<ln2, + \infty )?
edyja
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 26 paź 2017, 19:13
Podziękowania: 6 razy

Post autor: edyja »

I jeszcze taki mam problem - tylko prosze o rozpisanie :D
f(x)={x+1, x < 0
2, x >=0

G(x) ={x^2 - 16, x<1
x+5 x>=1
Złożenie funkcji f z g oraz g z f. Dzięki bardzo z góry.
ODPOWIEDZ