Korzystając z kryterium Cauchy’ego zbadaj zbieżność szeregu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
help2525
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 10 lis 2017, 21:39
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Korzystając z kryterium Cauchy’ego zbadaj zbieżność szeregu

Post autor: help2525 »

\(\sum_{}^{} \arccos^n \left(\frac{1}{n^2} \right)\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\Lim_{n\to \infty } \sqrt[n]{\arccos^n \left(\frac{1}{n^2} \right)}= \Lim_{n\to \infty }\arccos \left(\frac{1}{n^2} \right)=\arccos \left(0\right)= \frac{\pi}{2} >1\)
rozbieżny
ODPOWIEDZ