Całka nieoznaczona - Matłoka

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
araz10
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 29 mar 2016, 00:02
Lokalizacja: Poznań
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Całka nieoznaczona - Matłoka

Post autor: araz10 »

\(\int_{}^{} \frac{3^x}{1+9^x} dx\) =

Metoda przez podstawienie, macie jakieś wskazówki ?
Ostatnio zmieniony 12 lis 2017, 14:53 przez araz10, łącznie zmieniany 1 raz.
araz10
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 29 mar 2016, 00:02
Lokalizacja: Poznań
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: araz10 »

Próbowałem za t=3^x, ale nie wychodziło
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Całka nieoznaczona - Matłoka

Post autor: kerajs »

\(\int_{}^{} \frac{3^x}{1+9^x} dx = \left[ t=3^x \So dt=3^x\ln 3dx\right]= \int_{}^{} \frac{ \frac{dt}{\ln 3} }{1+t^2}= \frac{1}{\ln 3} \int_{}^{} \frac{ dt}{1+t^2}=...\)
ODPOWIEDZ