Granica funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Einveru
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 61
Rejestracja: 20 sie 2017, 17:16
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Granica funkcji

Post autor: Einveru »

\(\Lim_{x\to - \infty } ( \sqrt{x^2 + 5x + 1} - \sqrt{x^2 + 1} )\)

\(\Lim_{x\to - \infty } (|x + 5| - |6 - x|)\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Granica funkcji

Post autor: radagast »

Einveru pisze:\(\Lim_{x\to - \infty } ( \sqrt{x^2 + 5x + 1} - \sqrt{x^2 + 1} )\)
pomnóż przez \(1\) zapisane jako \(\frac{\sqrt{x^2 + 5x + 1} + \sqrt{x^2 + 1}}{\sqrt{x^2 + 5x + 1} + \sqrt{x^2 + 1}}\)
Melduj co Ci wyszło.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Granica funkcji

Post autor: eresh »

Einveru pisze: \(\Lim_{x\to - \infty } (|x + 5| - |6 - x|)\)
\(\Lim_{x\to -\infty}(|x+5|-|6-x|)=\Lim_{x\to -\infty}(-x-5-(6-x))=-11\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ