kresy,ograniczenia

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Krystek97
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 80
Rejestracja: 16 kwie 2016, 17:18
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

kresy,ograniczenia

Post autor: Krystek97 »

zbadać ograniczność i wyznaczyć kresy zbioru A={0,2;0,22;0,222;0,2222;...} proszę o pomoc w rozwiązaniu tego przykładu gdyż nie mam pomysłu
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Ograniczony.
Kres dolny: \(\frac{2}{10}\).
Kres górny \(\frac{2}{9}\).
Krystek97
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 80
Rejestracja: 16 kwie 2016, 17:18
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

Re: kresy,ograniczenia

Post autor: Krystek97 »

w jaki sposób obliczyć kres górny ?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\displaystyle 2\sum_{i=1}^{ \infty } \left( \frac{1}{10}\right)^i= \frac{2}{9}\)
Krystek97
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 80
Rejestracja: 16 kwie 2016, 17:18
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

Post autor: Krystek97 »

a w jakiś inny sposób da się obliczyc kres górny?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

zamień ułamek okresowy \(0,(2)\) na ułamek zwykły
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ