Granica z sinusem

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Trinity
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 05 mar 2017, 17:12
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

Granica z sinusem

Post autor: Trinity »

Hej, nie mogę uporać się z takim przykładem:

\(\Lim_{x\to 0+} 8sin \frac{1}{x}\)
Trinity
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 05 mar 2017, 17:12
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

Post autor: Trinity »

proszę o wytłumaczenie :(
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

to nie ma granicy w 0.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Niech \(x_n= \frac{1}{n\pi}\),\(y_n= \frac{2}{(2n+1)\pi}\), oba te ciągi zbiegają do 0, a ciągi wartości mają różne granice
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

A tyle na ten temat mówi wykres:
ScreenHunter_1949.jpg
ScreenHunter_1949.jpg (42.95 KiB) Przejrzano 1565 razy
ODPOWIEDZ