Dowód funkcja różnowartosciowa 1przykład

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
madpan
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 11 lis 2017, 13:57
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Dowód funkcja różnowartosciowa 1przykład

Post autor: madpan »

zbadaj czy f(x) jest różnowartościowa f(x)=((3^x)/2)-(3^(-x)) na R
x1=x2 ===> f(x1)=f(x2)
wychodzi
(3^(x1)-3^(x2))(3^(x2+x1) +2)=0
a wiec z pierwszego nawiasu mamy x1=x2 a z następnego właśnie nie wiem.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Iloczyn jest równy zero,gdy co najmniej jeden z czynników jest zerem.
Pierwszy \(3^{x_1}-3^{x_2}=0\;\;\;\;gdy\;\;\;\;3^{x_1}=3^{x_2}\\stąd\\x_1=x_2\)
Drugi czynnik jest dodatni.
\(3^{x_1+x_2}+2>0\)
Iloczyn równy jest zero ,stąd \(x_1=x_2\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
madpan
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 11 lis 2017, 13:57
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: madpan »

A więc jest różnowartościowa.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re:

Post autor: Galen »

madpan pisze:A więc jest różnowartościowa.
Oczywiści,że jest różnowartościowa,każdą swoją wartość przyjmuje dokładnie jeden raz.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ