wyznacz okres podstawowy

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Krystek97
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 80
Rejestracja: 16 kwie 2016, 17:18
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

wyznacz okres podstawowy

Post autor: Krystek97 »

y=\(\sin (\pi x/3) + \sin ( \pi x/4)\)
proszę o pomoc,muszę wyznaczyć okres podstawowy
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Już wiem ! :)
funkcja \(y=\sin \frac{\pi x}{3}\) ma okres podstawowy \(2\pi \cdot \frac{3}{\pi}=6\)
analogicznie wyznacz okres podstawowy funkcji \(y=\sin \frac{\pi x}{4}\) i znajdź ich najmniejszą wspólną wielokrotność
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

sprawdziłam , zgadza się :)
ScreenHunter_1948.jpg
ScreenHunter_1948.jpg (31.95 KiB) Przejrzano 1822 razy
Krystek97
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 80
Rejestracja: 16 kwie 2016, 17:18
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

Post autor: Krystek97 »

ok,udało się,dzięki,dlaczego trzeba wyznaczyc NWW?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: wyznacz okres podstawowy

Post autor: radagast »

okres sumy funkcji musi być okresem każdego z jej składników. Musi być więc wielokrotnością okresów składników , a że szukamy podstawowego to musi być najmniejszą wielokrotnością .
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: wyznacz okres podstawowy

Post autor: radagast »

radagast pisze:okres sumy funkcji musi być okresem każdego z jej składników.
poprawka: Wyraziłam się nieściśle. Nie musi ale jeśli jest to jest okresem sumy.
ODPOWIEDZ