Złożenie funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
edyja
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 26 paź 2017, 19:13
Podziękowania: 6 razy

Złożenie funkcji

Post autor: edyja »

Znajdź f(g(x)) oraz g(f(x)):
f(x)=1/1+x^2. g(x)=✓2x-1
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(f(g(x))= \frac{1}{1+ \left[ g(x)\right]^2 }=...\\
g(f(x))= \sqrt{2f(x)-1} =...\)
edyja
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 26 paź 2017, 19:13
Podziękowania: 6 razy

Post autor: edyja »

Dzięki. Czy obydwa złożenia istnieją ( są mozliwe)?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Tak, gdyż zbiór wartości f(x) zawiera się w dziedzinie g(x), jak i zbiór wartości g(x) zawiera się w dziedzinie f(x).
ODPOWIEDZ