Granica ciągu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
suchar22
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 03 lis 2017, 19:24
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Granica ciągu

Post autor: suchar22 »

Jak obliczyć granicę ciągu \((1-\frac{1}{\sqrt{n^2}})^n\) ? Wiem że ma wyjść jeden ale nie wiem jak to zrobić.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Granica ciągu

Post autor: radagast »

suchar22 pisze:Jak obliczyć granicę ciągu \((1-\frac{1}{\sqrt{n^2}})^n\) ? Wiem że ma wyjść jeden ale nie wiem jak to zrobić.
a nie \(\frac{1}{e}\) ? Mi wychodzi \(\frac{1}{e}\).
suchar22
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 03 lis 2017, 19:24
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Granica ciągu

Post autor: suchar22 »

Bo tak musi wyjść. Tylko, że dopiero teraz widzę, że źle ciąg napisałem i tam nie powinno być tego pierwiastka i powinno to wyglądać \((1-\frac{1}{n^2})^n\). Jak się nie patrzy co się pisze to tak wychodzi :(
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(\Lim_{n\to \infty } (1- \frac{1}{n})^n \cdot (1+ \frac{1}{n})^n=e^{-1} \cdot e^1=e^0=1\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
suchar22
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 03 lis 2017, 19:24
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Granica ciągu

Post autor: suchar22 »

Dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ