\(\begin{vmatrix}a^2& (a+1)^2 & (a+2)^2 &(a+3)^2 \\ b^2& (b+1)^2& (b+2)^2 & (b+3)^2\\c^2&(c+1)^2&(c+2)^2 & (c+3)^2\\ d^2 & (d+1)^2 &(d+2)^2 & (d+3)^2 \end{vmatrix}\)
Jest jakiś inny sposob czy liczenie klasyczna metoda?
Wyznacznik macierzy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Wyznacznik macierzy
A co to jest metoda klasyczna?
\(\begin{vmatrix}a^2& (a+1)^2 & (a+2)^2 &(a+3)^2 \\ b^2& (b+1)^2& (b+2)^2 & (b+3)^2\\c^2&(c+1)^2&(c+2)^2 & (c+3)^2\\ d^2 & (d+1)^2 &(d+2)^2 & (d+3)^2 \end{vmatrix}=\)
Pierwszą kolumnę odejmuję od pozostałych kolumn:
\(=\begin{vmatrix}a^2& 2a+1 & 4a+4 &6a+9 \\...\\...\\ .... \end{vmatrix}=\)
0d trzeciej kolumny odejmuję podwojoną kolumnę drugą, a od czwartej kolumny odejmuję potrojoną kolumnę drugą:
\(=\begin{vmatrix}a^2& 2a+1 & 2 & 6\\...\\...\\ .... \end{vmatrix}=\)
0d czwartej kolumny odejmuję potrojoną kolumnę trzecią:
\(=\begin{vmatrix}a^2& 2a+1 & 2 & 0\\b^2& 2b+1 & 2 & 0\\c^2& 2c+1 & 2 & 0\\ d^2& 2d+1 & 2 & 0 \end{vmatrix}=0\)
\(\begin{vmatrix}a^2& (a+1)^2 & (a+2)^2 &(a+3)^2 \\ b^2& (b+1)^2& (b+2)^2 & (b+3)^2\\c^2&(c+1)^2&(c+2)^2 & (c+3)^2\\ d^2 & (d+1)^2 &(d+2)^2 & (d+3)^2 \end{vmatrix}=\)
Pierwszą kolumnę odejmuję od pozostałych kolumn:
\(=\begin{vmatrix}a^2& 2a+1 & 4a+4 &6a+9 \\...\\...\\ .... \end{vmatrix}=\)
0d trzeciej kolumny odejmuję podwojoną kolumnę drugą, a od czwartej kolumny odejmuję potrojoną kolumnę drugą:
\(=\begin{vmatrix}a^2& 2a+1 & 2 & 6\\...\\...\\ .... \end{vmatrix}=\)
0d czwartej kolumny odejmuję potrojoną kolumnę trzecią:
\(=\begin{vmatrix}a^2& 2a+1 & 2 & 0\\b^2& 2b+1 & 2 & 0\\c^2& 2c+1 & 2 & 0\\ d^2& 2d+1 & 2 & 0 \end{vmatrix}=0\)
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Nie możesz załapać gdyż brak Ci elementarnej wiedzy dotyczącej wyznaczników. Jeśli ją uzupełnisz, to przekonasz się że dokładnie rozpisałem ten przykład.
Tu korzystałem z własności 5) oraz 3) z https://pl.wikipedia.org/wiki/Wyznacznik
Tu korzystałem z własności 5) oraz 3) z https://pl.wikipedia.org/wiki/Wyznacznik