granica ciągu `

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
edyja
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 26 paź 2017, 19:13
Podziękowania: 6 razy

granica ciągu `

Post autor: edyja »

Mam jeszcze taki problem:
a) a_n=(1+1/n)^((-1)^n∙n) - zbadaj zbieżność ciągu
b) oblicz granicę ciagu:
- a_n= (√(n^4+∛(n^3+n)) -√(n^4- ∛(n^3-n)) )/(∛(n^3+√(n^2+n)) - ∛(n^3-√(n^2-n)) )

- a_n=n^3 (∛(n^6- √(n^4- n^2 )) - ∛(n^6- n^2 ))
Z góry dziekuję.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: granica ciągu `

Post autor: radagast »

edyja pisze:Mam jeszcze taki problem:
a) a_n=(1+1/n)^((-1)^n∙n) - zbadaj zbieżność ciągu
\(a_n=(1+ \frac{1}{n} )^{(-1)^n \cdot n}=(1+ \frac{1}{n} )^{n \cdot (-1)^n }=e^{(-1)^n}\)-rozbieżny, bo to taki ciąg: \((e, \frac{1}{e},e, \frac{1}{e},e, \frac{1}{e},...)\)
ODPOWIEDZ