wyznacz wyznacznik

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

wyznacz wyznacznik

Post autor: ewelka-6 »

\(\begin{bmatrix} 2& -3& -1\\-1& 1& 3\\-5&0&2\end{bmatrix}\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(\begin{vmatrix} 2 -3 -1\\-1\;\; 1\;\; 3\\-5\;\; 0\; 2\end{vmatrix} =2 \begin{vmatrix} 2 -3 -1\\-1\;\; 1\;\; 3\\-5\;\; 0\;\; 2\\2 -3 -1\\-1\;\; 1\;\; 3\end{vmatrix} =2 \cdot 1 \cdot 2+(-1) \cdot 0 \cdot (-1)+(-5) \cdot (-3) \cdot 3-(-1) \cdot 1 \cdot (-5)-3 \cdot 0 \cdot 2-2 \cdot (-3) \cdot (-1)=\)
\(=4+45-5-6=38\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ