masa łuku krzywej

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lemon1617
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 105
Rejestracja: 22 lut 2016, 23:19
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

masa łuku krzywej

Post autor: lemon1617 »

obliczyc mase łuku krzywej \(y= \frac{1}{2}x^2 ; x \in [0; \sqrt{3} ]\)

pomoze ktos?
czy wystarczy tylko z y obliczyc całke? czy trzeba tą całkę w której jest pierwiastek z kwadratami pochodnych?
Nie zdazylismy tego przerobic na cwiczeniach, a jutro egzamin :/
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Potrzebna gęstość \(\rho(x,y)\).
Wtedy masa \(m=\int_L\rho(x,y)dl\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Jeśli krzywa L jest w postaci \(y=y(x),\,\,\, a\le x \le b\), to
\(\int_Lf(x,y)dl= \int_{a}^{b}f(x, y(x)) \sqrt{1+(y')^2} dx\)
ODPOWIEDZ