Całeczka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 43
- Rejestracja: 01 paź 2014, 17:00
- Płeć:
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Podstawienie \(\begin{vmatrix}t=\arctg x \So dt= \frac{dx}{1+x^2}\\x=\tg t \wedge \sqrt{1+x^2}= \frac{1}{\cos t} \end{vmatrix}\) prowadzi do następującej całki \(\int \frac{xe^{\arctg x}}{(1+x^2)\sqrt{1+x^2}}=\int \sin te^t dt\)
Tę całkę liczymy przez części - dwukrotnie.
\(\int e^t \sin t dt= \begin{vmatrix}u=\sin t&du=\cos t dt\\dv=e^tdt&v=e^t \end{vmatrix}=e^t\sin t-\int e^t\cos tdt= \begin{vmatrix} u=\cos t&du=-\sin tdt\\dv=e^tdt&v=e^t\end{vmatrix} =\\
=e^t\sin t- \left(e^t\cos t+\int e^t\sin t dt \right)=e^t\sin t-e^t\cos t-\int s^t\sin t dt\)
Innymi słowy \(2\int e^t\sin t dt=e^t\sin t-e^t\cos t\), Stąd \[\int e^t\sin tdt= \frac{1}{2}e^t \left( \sin t - \cos t\right)+C\] Z podstawienia, mamy \(\cos t= \frac{1}{ \sqrt{1+x^2} },\,\,\, \sin t=\tg t \cdot \cos t= \frac{x}{ \sqrt{1+x^2} },\,\,\, e^t=e^{\arctg x}\), wiec
Odp.: \[\int \frac{xe^{\arctg x}}{(1+x^2)^{ \frac{3}{2} }}dx= \frac{1}{2}e^{\arctg x} \frac{x-1}{\sqrt{1+x^2}}+C\]
Tę całkę liczymy przez części - dwukrotnie.
\(\int e^t \sin t dt= \begin{vmatrix}u=\sin t&du=\cos t dt\\dv=e^tdt&v=e^t \end{vmatrix}=e^t\sin t-\int e^t\cos tdt= \begin{vmatrix} u=\cos t&du=-\sin tdt\\dv=e^tdt&v=e^t\end{vmatrix} =\\
=e^t\sin t- \left(e^t\cos t+\int e^t\sin t dt \right)=e^t\sin t-e^t\cos t-\int s^t\sin t dt\)
Innymi słowy \(2\int e^t\sin t dt=e^t\sin t-e^t\cos t\), Stąd \[\int e^t\sin tdt= \frac{1}{2}e^t \left( \sin t - \cos t\right)+C\] Z podstawienia, mamy \(\cos t= \frac{1}{ \sqrt{1+x^2} },\,\,\, \sin t=\tg t \cdot \cos t= \frac{x}{ \sqrt{1+x^2} },\,\,\, e^t=e^{\arctg x}\), wiec
Odp.: \[\int \frac{xe^{\arctg x}}{(1+x^2)^{ \frac{3}{2} }}dx= \frac{1}{2}e^{\arctg x} \frac{x-1}{\sqrt{1+x^2}}+C\]
-
- Rozkręcam się
- Posty: 43
- Rejestracja: 01 paź 2014, 17:00
- Płeć: