obj bryly

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dobrzyc
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 239
Rejestracja: 31 sty 2016, 11:51
Podziękowania: 146 razy
Płeć:

obj bryly

Post autor: dobrzyc »

oblicz objetosc bryly ogarniczonej powierzchniami z=2 i \(z= \sqrt{x^2 + y^2 }\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Przyhamuj deczko - najpierw zrób te co podałaś wcześniej - inne, podobne chyba już potrafisz samodzielnie.
dobrzyc
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 239
Rejestracja: 31 sty 2016, 11:51
Podziękowania: 146 razy
Płeć:

Post autor: dobrzyc »

D\(= \begin{cases} 0<r<2\\ 0< \alpha <2 \pi \end{cases}\)

V=\(\int_{}^{} \int_{}^{} \sqrt{x^2+y^2}dxdy\) ??
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Jak przechodzisz na biegunowe, to w całce nie może już być iksów ani igreków.
Nie potrafię powiedzieć, czy to jest dobrze, czy nie.
dobrzyc
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 239
Rejestracja: 31 sty 2016, 11:51
Podziękowania: 146 razy
Płeć:

Post autor: dobrzyc »

\(V= \int_{}^{} \int_{}^{} ( \sqrt{r^2 sin^2 \alpha + r^2 cos^2 \alpha } -2)rd \alpha dr\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

No, a jeśli pod pierwiastkiem wyłączysz \(r^2\), to wyrażenie ZNACZNIE się uprości.
To główna zaleta zmiany układu współrzędnych.
ODPOWIEDZ