Oblicz objetosc bryly

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dobrzyc
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 239
Rejestracja: 31 sty 2016, 11:51
Podziękowania: 146 razy
Płeć:

Oblicz objetosc bryly

Post autor: dobrzyc »

bryly ogarniczonej powierzchniami:
\(z=4- x ^{2} - y^{2}\) i \(z=2\)

jak moge okreslic obszar D?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

\(4-x^2-y^2=z \wedge z=2 \So 4-x^2-y^2=2 \iff x^2+y^2=2\)
dobrzyc
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 239
Rejestracja: 31 sty 2016, 11:51
Podziękowania: 146 razy
Płeć:

Post autor: dobrzyc »

powstaje nam rownanie okregu, wiec mozemy zamienic na wspolrzedne biegunowe. tylko mam problem z obszarem D.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

No to jest właśnie ten obszar.
\(\begin{cases} 0\le r \le \sqrt2\\ 0\le \alpha \le 2\pi\\ 2\le z \le 4-r^2\\ |J|=r\end{cases}\)
dobrzyc
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 239
Rejestracja: 31 sty 2016, 11:51
Podziękowania: 146 razy
Płeć:

Post autor: dobrzyc »

dziękuję bardzo
Ostatnio zmieniony 25 cze 2017, 15:20 przez dobrzyc, łącznie zmieniany 1 raz.
dobrzyc
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 239
Rejestracja: 31 sty 2016, 11:51
Podziękowania: 146 razy
Płeć:

Re:

Post autor: dobrzyc »

dobrzyc pisze:\(V= \int_{}^{} \int_{}^{} (x^2 + y^2)dxdy\) tak?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Nie. Nie wiem jak ty rozumujesz .... .

\(V= \int_{0}^{2\pi} d\alpha \int_{0}^{\sqrt2}r(4-r^2-2)dr=2\pi \int_{0}^{\sqrt2}(2r-r^3)dr\)
ODPOWIEDZ