masa plaskiego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
masa plaskiego
obliczyc mase plaskiego obszaru D ogarniczonego krzywymi \(y= \sqrt{x}\), y=4 jezeli jego gestosc w kazdym punkcie tego obszaru jest rowna sumie odleglosci punktu do osi ox i oy
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re:
o<y<4 - OK, ale iksy to chyba źle ograniczasz.dobrzyc pisze:obszar D:
\(0<y<4\)
\(y^2<x<4\)
Albo \(\begin{cases}0 \le x \le 16\\ \sqrt{x}\le y \le 4 \end{cases}\) albo \(\begin{cases}0 \le y \le 4\\0 \le x \le y^2 \end{cases}\)