rownania rozniczkowe

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dobrzyc
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 239
Rejestracja: 31 sty 2016, 11:51
Podziękowania: 146 razy
Płeć:

rownania rozniczkowe

Post autor: dobrzyc »

rozwiaz rownanie \(\frac{y'}{y} = \frac{ln y - ln x}{x}\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(y'= \frac{y}{x}\ln \frac{y}{x}\\
t= \frac{y}{x} \\
t'x+t=t\ln t\\
\frac{dt}{t(\ln t -1)} = \frac{dx}{x} \\
...\)
ODPOWIEDZ