Pochodne cząstkowe

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
użytkownik+1
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 09 paź 2016, 08:57
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Pochodne cząstkowe

Post autor: użytkownik+1 »

Wiedząc, że funkcja \(f\) ma ciągłe drugie pochodne cząstkowe, znaleźć \(\frac{ \partial g}{ \partial y}\) i \(\frac{ \partial ^2g}{ \partial z \partial y}\) dla funkcji \(g(x, y, z)=f(xy, x-z)\).
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(f=f(s,t)\\
\frac{\partial g}{\partial y}=x\frac{\partial f}{\partial s}\\
\frac{\partial^2g}{\partial z\partial y}=-x\frac{\partial^2f}{\partial t\partial s}\)
ODPOWIEDZ