Obliczyc pochodne po x i y.

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zealot_93
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 171
Rejestracja: 31 gru 2013, 18:38
Podziękowania: 80 razy

Obliczyc pochodne po x i y.

Post autor: zealot_93 »

\(f(x,y)=x^2e^{2x}-3y\)
Obliczyc \(\frac{pochodna f}{pochodna x}, \frac{pochodna f}{pochodna y} i \frac{ppchodna^2 f}{pochodna x^2}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\frac{\partial f}{\partial x}=2xe^{2x}+2x^2e^{2x}\\
\frac{\partial f}{\partial y}=-3\\
\frac{\partial ^2f}{\partial x^2}=2e^{2x}+4xe^{2x}+4xe^{2x}+4x^2e^{2x}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ