Objętość bryły ograniczonej powierzchniami

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jkmfan
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 47
Rejestracja: 07 lut 2014, 16:51
Podziękowania: 28 razy
Płeć:

Objętość bryły ograniczonej powierzchniami

Post autor: jkmfan »

Witam, mam do obliczenia objętości kilku brył ograniczonych powierzchniami. Proszę o sprawdzenie, czy wyznaczyłem obszary całkowania oraz funkcje podcałkową.

a) \(z = \sqrt{25-(x^2+y^2)}, z = x^2 + y^2 -13\)
Z góry ograniczała będzie powierzchnia półsfery \(z = \sqrt{25-(x^2+y^2)}\), a z dołu parabolida
\(z = x^2 + y^2 -13\).
Obszarem całkowania będzie rzut półsfery na os XY, a więc okrąg o promieniu 5.
Funkcja podcałkowa : \(\sqrt{25-(x^2+y^2)} - x^2 - y^2 +13\), natomiast obszar całkowania we współrzędnych biegunowych: \(0 \le r \le 5, 0 \le \alpha \le 2 \pi\).

b) \(x^2 + y^2 + z^2 =4, z=1\)
Tutaj z góry ogranicza półsfera \(z = \sqrt{4 - x^2 - y^2}\), a z dołu \(z =1\). Obszar całkowania to okrąg o promienu 2.


Czy dobrze myślę? Nie jestem pewien czy dobrze wyznaczyłem obszary całkowania.
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Objętość bryły ograniczonej powierzchniami

Post autor: kerajs »

jkmfan pisze: a) \(z = \sqrt{25-(x^2+y^2)}, z = x^2 + y^2 -13\)
Z góry ograniczała będzie powierzchnia półsfery \(z = \sqrt{25-(x^2+y^2)}\), a z dołu parabolida
\(z = x^2 + y^2 -13\).
Obszarem całkowania będzie rzut półsfery na os XY, a więc okrąg o promieniu 5.
Funkcja podcałkowa : \(\sqrt{25-(x^2+y^2)} - x^2 - y^2 +13\), natomiast obszar całkowania we współrzędnych biegunowych: \(0 \le r \le 5, 0 \le \alpha \le 2 \pi\).
Niestety nie.
Obszarem całkowania będzie rzut przecięcia półsfery z paraboloidą na os XY .
\(z= \sqrt{25-(z+13)} \wedge z \ge 0\\
z^2=12-z\\
(z+4)(z-3)=0\\
z=3\)

a więc okrąg o promieniu 4
jkmfan pisze:b) \(x^2 + y^2 + z^2 =4, z=1\)
Tutaj z góry ogranicza półsfera \(z = \sqrt{4 - x^2 - y^2}\), a z dołu \(z =1\). Obszar całkowania to okrąg o promienu 2.
Równie dobrze można wybrać pozostałą część kuli, ale Twoja objętość jest łatwiejsza.
Obszar całkowania to okrąg o promieniu \(\sqrt{3}\)
Klaudia14067
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 18 sie 2023, 14:33
Płeć:

Re: Objętość bryły ograniczonej powierzchniami

Post autor: Klaudia14067 »

dlaczego pod pierwiastkiem jest 25 -(z+13) ?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1540
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 407 razy

Re: Objętość bryły ograniczonej powierzchniami

Post autor: janusz55 »

Z równania paraboloidy

\( x^2 +y^2 = z +13 \)

podstawione do równania półsfery.
ODPOWIEDZ