Równanie różniczkowe

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
franco11
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 01 maja 2016, 07:18
Podziękowania: 80 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Równanie różniczkowe

Post autor: franco11 »

Rozwiąż równanie: \(y''-2y'=e^{2x}\)
Rozwiązujemy równanie charakterystyczne
\(r^2-2r=0\)
\(r_1=0 \ \ r_2=2\)
Rozwiązanie ogólne \(y_o=C_1+C_2e^{2x}\)
Ponieważ liczba dwa jest pojedynczym pierwiastkiem wielomianu charakterystycznego więc przewidujemy
całkę szczególną postaci
\(y_s=Axe^{2x}\)
\(y_s'=Ae^{2x}+2Axe^{2x}=A(1+2x)e^{2x}\)
\(y_s''=2Ae^{2x}+2A(1+2x)e^{2x}=2A(2+2x)e^{2x}\)
\(2A(2+2x)e^{2x}-2A(1+2x)e^{2x}=e^{2x}\)
\(A= \frac{1}{2}\) Równanie ma rozwiązanie \(y=y_o+y_s\)
\(y=C_1+C_2e^{2x}+ \frac{1}{2}xe^{2x}\)

proszę o sprawdzenie
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równanie różniczkowe

Post autor: eresh »

franco11 pisze:Rozwiąż równanie: \(y''-2y'=e^{2x}\)
Rozwiązujemy równanie charakterystyczne
\(r^2-2r=0\)
\(r_1=0 \ \ r_2=2\)
Rozwiązanie ogólne \(y_o=C_1+C_2e^{2x}\)
Ponieważ liczba dwa jest pojedynczym pierwiastkiem wielomianu charakterystycznego więc przewidujemy
całkę szczególną postaci
\(y_s=Axe^{2x}\)
\(y_s'=Ae^{2x}+2Axe^{2x}=A(1+2x)e^{2x}\)
\(y_s''=2Ae^{2x}+2A(1+2x)e^{2x}=2A(2+2x)e^{2x}\)
\(2A(2+2x)e^{2x}-2A(1+2x)e^{2x}=e^{2x}\)
\(A= \frac{1}{2}\) Równanie ma rozwiązanie \(y=y_o+y_s\)
\(y=C_1+C_2e^{2x}+ \frac{1}{2}xe^{2x}\)

proszę o sprawdzenie
jak dla mnie - okej :)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ