optymalizacja przeciwprost. trójkąta opisanego na okręgu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 365
- Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
- Podziękowania: 199 razy
- Płeć:
optymalizacja przeciwprost. trójkąta opisanego na okręgu
Wyznacz długości boków trójkąta prostokątnego opisanego na okręgu o promieniu \(r\) tak, aby długość jego przeciwprostokątnej była najmniejsza.
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
\(r=\frac{a+b-c}{2}\\
2r=a+b-c\\
b=2r+c-a\)
\(a^2+b^2=c^2\\
a^2+4r^2+c^2+a^2+4rc-4ra-2ca=c^2\\
2a^2+4r^2+4rc-4ra-2ca=0\\
a^2+2r^2+2rc-2ra-ca=0\\
c(2r-a)=2ra-a^2-2r^2\\
c(a)=\frac{2ra-a^2-2r^2}{2r-a}\)
znajdź wartość najmniejszą funcji \(c(a)\)
2r=a+b-c\\
b=2r+c-a\)
\(a^2+b^2=c^2\\
a^2+4r^2+c^2+a^2+4rc-4ra-2ca=c^2\\
2a^2+4r^2+4rc-4ra-2ca=0\\
a^2+2r^2+2rc-2ra-ca=0\\
c(2r-a)=2ra-a^2-2r^2\\
c(a)=\frac{2ra-a^2-2r^2}{2r-a}\)
znajdź wartość najmniejszą funcji \(c(a)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Stały bywalec
- Posty: 365
- Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
- Podziękowania: 199 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 365
- Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
- Podziękowania: 199 razy
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re:
tak mi wyszłopoetaopole pisze:Eresh, ale jak ustalić tu dziedzinę? Wyszło mi na razie \(a=(2+ \sqrt{2})r\). Też masz coś podobnego?
\(a>r\\
b>r\)
wychodzi na to że to trójkąt równoramienny
\(a=b=(2+\sqrt{2})r\\
c=(2+2\sqrt{2})r\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Stały bywalec
- Posty: 365
- Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
- Podziękowania: 199 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 365
- Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
- Podziękowania: 199 razy
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re:
poetaopole pisze:Tak sobie myślę, że gdyby np. a i b było równe półtorej r, to nie dalibyśmy rady zbudować trójkąta? Mam rację?
dobra, masz rację
\(c=\frac{2ra-a^2-2r^2}{2r-a}>0\\
(-a^2+2ra-2r^2)(2r-a)>0\\
2r-a<0\\
-a<-2r\\
a>2r\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Stały bywalec
- Posty: 365
- Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
- Podziękowania: 199 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Niech jeden kąt ostry ma miarę \(2\alpha\), wtedy:
\(c=r\ctg\alpha+r\ctg(45^o-\alpha)=r\left(\frac{\cos\alpha}{\sin\alpha}+\frac{\cos(45^o-\alpha)}{\sin(45^o-\alpha)}\right)=r\cdot\frac{\sin(45^o-\alpha)\cos\alpha+\sin\alpha\cos(45^o-\alpha)}{\sin\alpha\sin(45^o-\alpha)}=r\cdot\frac{2\sin 45^o}{\cos(2\alpha-45^o)-\cos 45^o}\)
A to osiąga minimum dla \(2\alpha=45^o\)
\(c=r\ctg\alpha+r\ctg(45^o-\alpha)=r\left(\frac{\cos\alpha}{\sin\alpha}+\frac{\cos(45^o-\alpha)}{\sin(45^o-\alpha)}\right)=r\cdot\frac{\sin(45^o-\alpha)\cos\alpha+\sin\alpha\cos(45^o-\alpha)}{\sin\alpha\sin(45^o-\alpha)}=r\cdot\frac{2\sin 45^o}{\cos(2\alpha-45^o)-\cos 45^o}\)
A to osiąga minimum dla \(2\alpha=45^o\)