równanie różniczkowe liniowa

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
polgyt
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 24 lis 2016, 11:02
Podziękowania: 4 razy

równanie różniczkowe liniowa

Post autor: polgyt »

witam, w załączniku jest zdjęcie, na czerwono zakreśliłem to czego nie rozumiem, nie wiem z czego to się wzięło, wytłumaczy ktoś?:)
Załączniki
18762471_1529882093729732_604942352_n.jpg
18762471_1529882093729732_604942352_n.jpg (65.41 KiB) Przejrzano 1083 razy
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Wstawiono przewidywanie do równania niejednorodnego:
\(y'-3y=e^{-3x}\\
(-3ae^{-3x})-3(ae^{-3x})=e^{-3x}\\
-3ae^{-3x}-3ae^{-3x})=e^{-3x}\\
-6ae^{-3x}=e^{-3x}\\
-6a=1\\
a= \frac{-1}{6}\)
polgyt
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 24 lis 2016, 11:02
Podziękowania: 4 razy

Re: równanie różniczkowe liniowa

Post autor: polgyt »

super, dziękuję, a jeszcze pytanie odnośnie ostatniej linijki ze zdjęcia, co do czego zostało podstawione że taki wynik wyszedł?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Rozwiązaniem jest suma rozwiązania równania jednorodnego (uproszczonego)(pkt. 1) i rozwiązania szczególnego równania niejednorodnego (pkt. 2).
Używając Twoich oznaczeń: CORN=CORJ+CSRN
całka ogólna równania niejednorodnego=całka ogólna równania jednorodnego+całka szczególna równania niejednorodnego
\(y=y_O+y_S\\
y=(C_1e^{3x})+( \frac{-1}{6}e^{-3x} )\\
y=C_1e^{3x}- \frac{1}{6}e^{-3x}\)
ODPOWIEDZ