Ekstrema lokalne funkcji 2 zmiennych

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
margor
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 11 gru 2016, 20:14
Podziękowania: 3 razy

Ekstrema lokalne funkcji 2 zmiennych

Post autor: margor »

Oblicz ekstrema lokalne funkcji \(f(x,y)=e^y(x^2+y)\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(f'_x=2xe^y\\
f'_y=e^y(x^2+y+1)\)

WK:
\(\begin{cases} 2xe^y=0\\e^y(x^2+y+1)=0\end{cases} \\
\begin{cases} x=0\\y=-1\end{cases}\)

Co się robi dalej?
ODPOWIEDZ