Przekształcenie Laplace'a

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
margor
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 11 gru 2016, 20:14
Podziękowania: 3 razy

Przekształcenie Laplace'a

Post autor: margor »

Stosując przekształcenie Laplace'a, rozwiązać równanie różniczkowe:

\(y''+y'=2cost\),
\(y(0)=0, y'(0)=1\)

Z góry dziękuje za odpowiedź :)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\((s^2L(y)-s \cdot 0-1)+(sL(y)- 0)= \frac{2s}{s^2+1}\)
Wylicz \(L(y)\)
ODPOWIEDZ