Rachunek różniczkowy

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
margor
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 11 gru 2016, 20:14
Podziękowania: 3 razy

Rachunek różniczkowy

Post autor: margor »

Oblicz metodą uzmienniania stałej

\(\frac{dx}{dy}= \frac{1}{xcosy+sin2y}\)

Przekształciłem do:
\(\frac{dy}{dx} =xcosy+sin2y\)

jak dojść do postaci p(x)*y'+q(x)*y=r(x) żeby zastosować metodę uzmienniania stałej?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Tego nie można zrobić. Najprawdopodobniej przykład został źle przepisany, źle złożony w druku lub źle ułożony.

Gdyby po lewej stronie zamienić zmienne to od razu masz równanie liniowe, ale są przestawione i możesz przejść do kolejnego przykładu.
ODPOWIEDZ