wypukłość

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mochel
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 405
Rejestracja: 12 paź 2014, 12:46
Podziękowania: 361 razy

wypukłość

Post autor: mochel »

Wyznacz przedziały wypukłości wykresu funkcji y=f(x), gdy:
a)\(f(x)= \frac{x^2-5x+6}{x^2+1}\)
b)\(f(x)= \frac{ \ln x}{x}\)
c)\(f(x)=x^4-4x^3+4x^2\)
d)\(f(x)= \frac{x}{x^2-1}\)
e)\(f(x)= \ln (x^2+1)\)
f)\(f(x)=x^2+2 \ln (x+1)\)
g)\(f(x)= \frac{3x-1}{e^x}\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

A jaki warunek wypukłości przyjmujecie?

Wszystkie zadania sprowadzają się do policzenia drugiej pochodnej. Powinnaś to sama ćwiczyć, a nie bazować na gotowcach eresh. W którym przykładzie nie umiesz policzyć pochodnej?
ODPOWIEDZ