Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
Artegor
- Stały bywalec
- Posty: 594
- Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
- Podziękowania: 364 razy
- Płeć:
Post
autor: Artegor »
Zbadaj zbieżność oraz zbieżność bezwzględną szeregu
\(\sum_{ 2 }^{ \infty }(-1)^n( \sqrt[3]{n}-1)\)
-
radagast
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Post
autor: radagast »
Sprawdź, czy ten szereg spełnia warunek konieczny zbieżności ?
(podejrzewam ,że źle przepisane)
-
Artegor
- Stały bywalec
- Posty: 594
- Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
- Podziękowania: 364 razy
- Płeć:
Post
autor: Artegor »
Tak, źle przepisane z pośpiechu.
Prawidłowo miało być.
\(\sum_{ 2 }^{ \infty }(-1)^n( \sqrt[n]{3}-1)\)
-
radagast
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Post
autor: radagast »
Zbieżny ,to jest z kryterium Leibniza ale bezwzględnie , to nie (z porównawczego).