Ekstrema absolutne

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
konrad00
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 81
Rejestracja: 13 paź 2015, 11:20
Podziękowania: 43 razy
Płeć:

Ekstrema absolutne

Post autor: konrad00 »

Oblicz ekstrema funkcji \(f(x,y)=- \sqrt{4-x^{2}-y^{2}}\) w zbiorze D: \(x^{2}+y^{2} \le 4\)

Znalazłem punkty we wnętrzu, a na brzegu nie chcą mi wyjść. Ktoś pomoże?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Jak wstawisz brzeg koła to:
\(f(x,y)=- \sqrt{4-4}=0\)
funkcja tam przyjmuje taką samą wartość. Brak punktów które w swoim otoczeniu mają największą/najmniejszą wartość. Ergo, brak tam ekstremów.
ODPOWIEDZ