całka niewłasciwa

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

całka niewłasciwa

Post autor: kate84 »

\(\int_{0}^{1} \frac{dx}{xln^2x}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

nieoznaczona przez podstawienie \(t=\ln x\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\displaystyle \int \frac{dx}{xln^2x}= \begin{vmatrix}\ln x=t\\x=e^t\\dx=e^t dt \end{vmatrix} = \int \frac{e^t dt}{e^t t^2}=...\)
dalej sama :)
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

wyszło mi \(-\frac{1}{t}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

... czyli \(- \frac{1}{ \ln x}\)
No i dobrze :) I teraz musisz policzyć wartość całki oznaczonej.
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

hmmm fajnie, tylko, że nie wiem jak mam dalej to obliczyc:( pomozecie?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\displaystyle \int_{0}^{1} \frac{dx}{xln^2x}= \left[- \frac{1}{\ln x} \right]_{0}^{1}=\left[ \frac{1}{\ln x} \right]_{1}^{0}= \frac{1}{\ln 0}- \frac{1}{\ln 1}= \frac{1}{- \infty }- \frac{1}{0^-}=+ \infty\)
ODPOWIEDZ