Całka podwójna.

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Bilstik
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 25 lis 2014, 16:58
Podziękowania: 99 razy

Całka podwójna.

Post autor: Bilstik »

Witam ! Otóż mam problem z rozwiązaniem jednej całki podwójnej a mianowicie :
∫D∫\(\sqrt[3]{x^2+y^2}\)dxdy gdzie D : \(x^2+y^2 \le 16\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Proponuję wprowadzić współrzędne biegunowe. Co ty na to?
Bilstik
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 25 lis 2014, 16:58
Podziękowania: 99 razy

Post autor: Bilstik »

Ahh ... W sumie można by było spróbować , nie robiliśmy takich zadań wcześniej , to było coś w stylu " zadania do poćwiczenia w domu" :P Zobaczymy co da się zrobić , dziękuje :)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Przypomnę:
\(\begin{cases}x=r\cos \ \alpha \\y=r\sin \alpha \\|J|=r \end{cases}\) oraz \(\int_Df(x,y)dxdy=\int_{D'}g(r,\alpha)rdrd\alpha\)

Ta całka staje się prosta po takiej operacji. W razie problemów - pisz.
ODPOWIEDZ