Ekstrema funkcji uwikłanej

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
konrad00
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 81
Rejestracja: 13 paź 2015, 11:20
Podziękowania: 43 razy
Płeć:

Ekstrema funkcji uwikłanej

Post autor: konrad00 »

Mam znaleźć ekstrema funkcji uwikłanej postaci \(x^{3}+y^{3}-12xy=0\). Punkty stacjonarne wychodzą mi (0,0) i \((4 \sqrt[3]{2}, 4 \sqrt[3]{4})\). O ile z drugim punktem nie ma problemu, to z pierwszym jest, po w drugiej pochodnej w mianowniku wychodzi 0. Wiem, że w tym przypadku kryterium tego nie rozstrzygnie, ale chciałbym jeszcze sprawdzić, czy da się sprawdzić ten punkt gdy zamiast y=y(x) zastosujemy x=x(y). Wtedy wzory na pierwsze i drugie pochodne są analogiczne, tyle, e na odwrót. I tu właśnie pojawia mi się problem, bo badając ekstrema w ten sposób, wychodzą mi inne punkty stacjonarne. Co robię źle?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Warunek konieczny istnienia ekstremum: \(\begin{cases}\frac{ \partial f}{ \partial x}=0 \\f(x,y)=0\\ \frac{ \partial f}{ \partial y} \neq 0 \end{cases}\) spełniają dwa punkty: \(\left( 4 \sqrt[3]{2},4 \sqrt[3]{4} \right) \,\,\, i \,\,\, \left(-2 \sqrt[3]{4} ,2 \sqrt[3]{2} \right)\)
Punkt (0,0), który sprawiał ci problem został wykluczony, bo pochodna po igreku się w nim zeruje.
Za to doszedł jeszcze jeden punkt, który jakoś ci umknął.

Sprawdź i kontynuuj - powinno już być ok.
ODPOWIEDZ