całka niewłasciwa

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

całka niewłasciwa

Post autor: kate84 »

\(\int_{0}^{ \infty }xe^{-x}dx\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\int xe^{-x}dx =-e^{-x}(x+1)+C\\
\int_0^{\infty}xe^{-x}dx=\Lim_{t\to\infty}\int_0^txe^{-x}dx=\Lim_{t\to\infty} \left[-e^{-x}(1+x) \right]_0^t=\Lim_{t\to\infty}(e^{-t}(1+t)+1)=1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ