całka niewłasciwa

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

całka niewłasciwa

Post autor: kate84 »

\(\int_{-1}^{2} \frac{dx}{ \sqrt[3]{(x-1)^2} }\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

najpierw policz całkę nieoznaczoną
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Potem podziel przedział całkowania na dwie części \([-1,1) \cup (1,2]\), policz obie całki i dodaj.
Wolfram sugeruje odp.: \(3+3 \sqrt[3]{2}\)
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: całka niewłasciwa

Post autor: kate84 »

całka nieoznaczona wyszła mi :
\(3 \sqrt[3]{x-1}\)
prosze o sprawdzenie
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

ok juz mi wyszło. dzieki
ODPOWIEDZ