oblicz całkę z funkcji wymiernych

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

oblicz całkę z funkcji wymiernych

Post autor: mela1015 »

oblicz całkę z funkcji wymiernych:

\(\int( \frac{dx}{x^3+1} )\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

\(x^3 + 1 = (x+1)(x^2-x+1)\) i dalej tak samo jak tu: viewtopic.php?f=37&t=82746
zamiast wklejać kolejne banalne przykłady zajrzałbyś do jakiej książki albo poszukał w necie gotowych rozwiązań.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Na przykład tutaj.
Zgodnie z tym: \(\frac{1}{x^3+1}= \frac{Ax+B}{x^2-x+1}+ \frac{C}{x+1}\)

Po angielsku ułamki proste, to "partial fractions" - WolframAlpha może posłużyć do sprawdzenia.
Tutaj jest link.
ODPOWIEDZ