Równanie różniczkowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 62
- Rejestracja: 25 mar 2016, 23:23
- Lokalizacja: Cape Verde
- Podziękowania: 36 razy
- Płeć:
- Kontakt:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re:
Rozwiązanie:
Spoiler
\(y'+\frac{y}{x}=0\\
\frac{dy}{y}=-\frac{dx}{x}\\
\ln |y|=-\ln|x|+c\\
y=\frac{C}{x}\\
y'=\frac{C'x-C}{x^2}\\\)
\(y'+\frac{y}{x}=0\\
\frac{C'}{x}-\frac{C}{x^2}+\frac{C}{x^2}=x^2\\
\frac{C'}{x}=x^2\\
C'=x^3\\
C=\frac{x^4}{4}\\
y=\frac{C}{x}+\frac{x^3}{4}\)
\frac{dy}{y}=-\frac{dx}{x}\\
\ln |y|=-\ln|x|+c\\
y=\frac{C}{x}\\
y'=\frac{C'x-C}{x^2}\\\)
\(y'+\frac{y}{x}=0\\
\frac{C'}{x}-\frac{C}{x^2}+\frac{C}{x^2}=x^2\\
\frac{C'}{x}=x^2\\
C'=x^3\\
C=\frac{x^4}{4}\\
y=\frac{C}{x}+\frac{x^3}{4}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę