Oblicz całkę

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pankleks1000
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 25 mar 2016, 23:23
Lokalizacja: Cape Verde
Podziękowania: 36 razy
Płeć:
Kontakt:

Oblicz całkę

Post autor: pankleks1000 »

\(\int \frac{-x^2}{e^{lnx}} \;dx\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Oblicz całkę

Post autor: eresh »

pankleks1000 pisze:\(\int \frac{-x^2}{e^{lnx}} \;dx\)
\(\int\frac{-x^2dx}{e^{\ln x}}=\int\frac{-x^2 dx}{x}=\int (-x)dx=\frac{-x^2}{2}+C\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

dołożyłabym jeszcze założenie x>0 :)
ODPOWIEDZ