Granica

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bumbek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 31 paź 2016, 14:57
Podziękowania: 20 razy
Płeć:

Granica

Post autor: bumbek »

Jak policzyć granicę takiej funkcji: \(\Lim_{(x,y)\to (0,0) } \frac{1}{x^2+y^2}\)? Od razu dzięki. :P
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\Lim_{(x,y)\to (0,0) } \frac{1}{x^2+y^2}= \frac{1}{0^+}=+ \infty\)
bumbek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 31 paź 2016, 14:57
Podziękowania: 20 razy
Płeć:

Post autor: bumbek »

Dzięki, nie wiedziałem, że jak x,y dąży do 0,0 to można wziąć okolice tego punktu.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

To nie jest takie proste jak stwierdziłeś.
Często sprowadza się to do granicy z jedna zmienną przez podstawienie współrzędnych biegunowych.
Wtedy \(\frac{1}{x^2+y^2}= \frac{1}{r^2} \to + \infty\), gdy \(r \to 0^+\)
ODPOWIEDZ