Granica

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bumbek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 31 paź 2016, 14:57
Podziękowania: 20 razy
Płeć:

Granica

Post autor: bumbek »

Oblicz granicę funkcji:
\(\Lim_{(x,y)\to (0,0) } \frac{y^{3}}{x^{4} + sin^{2}y}\)

Nie mam pomysłu na rozwiązanie tego. :?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Granica

Post autor: radagast »

bumbek pisze:Oblicz granicę funkcji:
\(\Lim_{(x,y)\to (0,0) } \frac{y^{3}}{x^{4} + sin^{2}y}\)

Nie mam pomysłu na rozwiązanie tego. :?
\(\Lim_{(x,y)\to (0,0) } \frac{y^{3}}{x^{4} + sin^{2}y}=\Lim_{(x,y)\to (0,0) } \frac{y}{ \frac{x^{4} }{y^2} + \frac{sin^{2}y}{y^2} }= \frac{0}{większa\ od\ 1}=0\)
ODPOWIEDZ