Równanie różniczkowe jednorodne

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Artegor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 594
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:

Równanie różniczkowe jednorodne

Post autor: Artegor »

\(y^2dt+t^2dy=tydy\)

przekształciłem to do postaci:

\(udt+ \frac{dy}{u}=dy\)

podzieliłem wszystko przez dt:

\(u+ \frac{y'}{u}=y'\)

Czyli

\(u+ \frac{tu'+u}{u}=tu'+u\)

Prosiłbym o dalszą pomoc, lub pokazanie innego być może poprawnego sposobu :)
Artegor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 594
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:

Post autor: Artegor »

Wyszło mi dalej:


\(\frac{tu'+u}{u}=tu'\)


\(\frac{u'(1-u)}{u}+ \frac{1}{t}=0\)


\(\frac{1-u}{u}du=- \frac{dt}{t}\)

Całkuje i wychodzi mi

\(ln|u|=-ln|t|+u+C\)
ODPOWIEDZ