Wykazać ciągłość

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
NieRozumiem85
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 162
Rejestracja: 30 sty 2016, 08:57
Podziękowania: 88 razy

Wykazać ciągłość

Post autor: NieRozumiem85 »

1.Wykazać, że jeśli f:(X, dx) -> (Y, dy), g: (Y, dy) -> (Z, dz) są ciągłe, to g \(\circ\) jest funkcją ciągłą.

2.Sprawdzić czy odwzorowanie \(\pi\): \(\rr ^n\) ->\(\rr ^n\) dane wzorem \(\pi\) - i ((x1,x-2,...,xn)=xi jest ciągłe. W \(\rr ^n\) i \(\rr\) rozważmy metrykę euklidesową.

3. Zbadać ciąłość odwzorowania f: \(\rr ^2\) -> \(\rr ^2\) danego wzorem f((x,y))=(2x+y, 3y), jeśli \(\rr ^2\) rozważamy metrykę daną wzorem d((x,y), (x',y'))=|x-x'|+|y-y'|
ODPOWIEDZ