Całki - dwa przykłady.

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zealot_93
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 171
Rejestracja: 31 gru 2013, 18:38
Podziękowania: 80 razy

Całki - dwa przykłady.

Post autor: zealot_93 »

Proszę bardzo o pomoc w rozwiązaniu tych dwóch całek:
1) \(\int_{}^{} \frac{x+2}{x^2+x-2}dx\)

2)\(\int_{}^{} sin^2x\ dx\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

1. ułamki proste
2. przez części
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
zealot_93
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 171
Rejestracja: 31 gru 2013, 18:38
Podziękowania: 80 razy

Post autor: zealot_93 »

dobrze a mogłby mi ktoś podać przynajmniej wyniki?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Chcesz - masz. :)
1. Zauważ, że \(\,\,x^2+x-2=(x+2)(x-1)\).
  • Odp. \(\ln|x-1|+C\)
2. Wskazówka (zamiast całkowania przez części):
  • \(\cos2x=\cos^2x-\sin^2x=1-2\sin^2x \So \sin^2x= \frac{1}{2}(1-\cos2x)\)
    Odp.: \(\frac{1}{2}x- \frac{1}{4}\sin2x\)
zealot_93
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 171
Rejestracja: 31 gru 2013, 18:38
Podziękowania: 80 razy

Post autor: zealot_93 »

dzieki wam
ODPOWIEDZ