całki podstawienie

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
polgyt
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 24 lis 2016, 11:02
Podziękowania: 4 razy

całki podstawienie

Post autor: polgyt »

Wyznacz całkę nieoznaczoną używając metody całkowania przez podstawienie:
\(\int_{}^{} x(2x-3)^2dx\) użyj u=2x-3

proszę o pomoc:)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

\(dx = \frac{1}{2} du\)
ale o wiele proście liczy sie tę całkę na piechotę
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
polgyt
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 24 lis 2016, 11:02
Podziękowania: 4 razy

Re: całki podstawienie

Post autor: polgyt »

później podstawiam, a za ten x na początku co podstawić?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Zajrzyj do notatek z ćwiczeń. Tam powinno być napisane :)
polgyt
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 24 lis 2016, 11:02
Podziękowania: 4 razy

Post autor: polgyt »

chodzi o to że takich przykładów nie było, reasumując, za to co w nawiasie podstawiam u, za dx: \(\frac{1}{2}du\) a za ten x, mała podpowiedź? :)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

wyraź x jako funkcję zmiennej u (po prostu wyznacz x z równania )
polgyt
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 24 lis 2016, 11:02
Podziękowania: 4 razy

Re: całki podstawienie

Post autor: polgyt »

czyli wychodzi: \(\frac{1}{16} (2x-3)^4+ \frac{1}{4} (2x-3)^3\)
prosiłbym tylko jeszcze o sprawdzenie czy taki wynik będzie.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Taki właśnie będzie.
Można go jeszcze sprowadzić do ładniejszej postaci wyłączając przed nawias wspólny czynnik.

A na przyszłość: zawsze możesz sobie sam sprawdzić różniczkując wynik. Jak wyjdzie funkcja podcałkowa to ok.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Niedobrze, bo będzie czynnik \(4x^4\), a powinien być \(x^4\).
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re:

Post autor: korki_fizyka »

polgyt pisze:chodzi o to że takich przykładów nie było, reasumując, za to co w nawiasie podstawiam u, za dx: \(\frac{1}{2}du\) a za ten x, mała podpowiedź? :)
to jest elementarne:\(x = \frac{u+3}{2}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ