Witajcie,
mam problem z zalapaniem czegos a mianowicie - wzor na iloczyn skalarny wektorow to:\(\vec{a} \circ \vec{b} = | \vec{a}|| \vec{b}| \cos ( \angle \vec{a}, \vec{b} )\)
A wzor na kat pomiedzy wektorami a i b to \(\frac{\vec{a} \circ \vec{b}}{| \vec{a}|| \vec{b}|}\).
Tylko jak ja mam zrobic a\(\circ b\) skoro ja nie mam kata do tego.. to co ja mam tu za wynik uzyskac zeby podstawic do wzoru na kąt pomiedzy nimi?
Wektory skalarnie - kat, pomocy!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Matematyk_64
- Stały bywalec
- Posty: 549
- Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
- Lokalizacja: Legnica
- Otrzymane podziękowania: 161 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: Wektory skalarnie - kat, pomocy!
Jak masz dwa wektory to po prostu:
\(\vec{a} \circ \vec{b} = \left[x_a,y_a\right] \circ \left[ x_b, y_b \right] = x_a \cdot x_b+y_a \cdot y_b\)
\(\vec{a} \circ \vec{b} = \left[x_a,y_a\right] \circ \left[ x_b, y_b \right] = x_a \cdot x_b+y_a \cdot y_b\)
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
gg: 85584
skype: pi_caria