Przybliżenie przy pomocy wzoru Taylora

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rafalski_4
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 05 gru 2016, 21:15
Podziękowania: 20 razy

Przybliżenie przy pomocy wzoru Taylora

Post autor: rafalski_4 »

Witam.
Mam problem, ponieważ nie wiem jak oszacować wartość ln 1,2 . Wiem, że muszę skorzystać ze wzoru Taylora i n=3. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić, na jakiej zasadzie zastosować ten wzór Taylora?
Z góry dzięki i pozdrawiam
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

\(\ln1,2=\ln(1+0,2)\) teraz coś zaskoczyło, czy nadal nie wiesz o co chodzi?
rafalski_4
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 05 gru 2016, 21:15
Podziękowania: 20 razy

Post autor: rafalski_4 »

No właśnie nadal nie wiem jak to zrobić ;/
Mógłbyś pokazać mi jak to zrobić na jakimś innym przykładzie a ja spróbuję to zrobić dla ln 1,2?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Wzór Taylora można zapisać tak:
\(f(x_0+h)\approx f(x_0)+ \frac{h}{1!} f'(x_0)+ \frac{h^2}{2!}f''(x_0)+ \frac{h^3}{3!}f'''(x_0)\) dla n=3.

Czy teraz lepiej?

Wynik tej operacji, to \(\ln1,2 \approx 0,183\)
rafalski_4
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 05 gru 2016, 21:15
Podziękowania: 20 razy

Post autor: rafalski_4 »

Otrzymałem takie coś:
\(ln1+ \frac{0,2}{1}*1+ \frac{0,2^2}{2}* \frac{-1}{2} + \frac{0,2^3}{6}*2\)
Wynik to 0,223333333
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Drugi człon niedobry.
rafalski_4
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 05 gru 2016, 21:15
Podziękowania: 20 razy

Post autor: rafalski_4 »

W takim razie jak to powinno wyglądać?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Liczysz drugą pochodną \(\left( \frac{1}{x} \right)'=- \frac{1}{x^2}\). Wstaw za x jedynkę.
Nie rozumiem twojej irytacji. Słyszałeś kiedyś o Wolframie ? Tam sobie sprawdzasz pochodne jak masz problem z policzeniem.
http://www.wolframalpha.com/
ODPOWIEDZ