Czy ktos moglby mi pokazac jak krok po kroku wyliczyc pochodna z: \(y(x) = \frac{ \cos (x)}{ \sqrt{x} }\) i obliczyc granice funkcji \(\Lim_{x\to \pi } \frac{cos(x) + 1}{x - \pi }\)?
Mialam to na kolokwium i chcialabym wiedziec co mniej wiecej zrobilam zle :/
Pochodna i granica funkcji.. pomocy :/
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Pochodną to sobie wpisz do Wolframa [wpisz: d/dx cos(x)/sqrt(x)] i sprawdzisz wynik.
Zakładam, że nie korzystamy z twierdzenia pana de...
\(\Lim_{x\to \pi} \frac{\cos x+1}{x-\pi}= \begin{vmatrix} t=x-\pi, \quad x=t+\pi\\x \to \pi \So t=x-\pi \to 0\end{vmatrix}= \Lim_{t\to0 } \frac{\cos(t+\pi)+1}{t}= \begin{vmatrix} \cos(t+\pi)=-\cos t\end{vmatrix}=\\
= \Lim_{t\to0 } \frac{1-\cos t}{t}= \begin{vmatrix} 1-\cos t=\sin t \cdot \tg \frac{t}{2} \end{vmatrix}=\Lim_{t\to0 } \left[ \tg \frac{t}{2} \cdot \frac{\sin t}{t}\right] =0 \cdot 1=0\)
Zakładam, że nie korzystamy z twierdzenia pana de...
\(\Lim_{x\to \pi} \frac{\cos x+1}{x-\pi}= \begin{vmatrix} t=x-\pi, \quad x=t+\pi\\x \to \pi \So t=x-\pi \to 0\end{vmatrix}= \Lim_{t\to0 } \frac{\cos(t+\pi)+1}{t}= \begin{vmatrix} \cos(t+\pi)=-\cos t\end{vmatrix}=\\
= \Lim_{t\to0 } \frac{1-\cos t}{t}= \begin{vmatrix} 1-\cos t=\sin t \cdot \tg \frac{t}{2} \end{vmatrix}=\Lim_{t\to0 } \left[ \tg \frac{t}{2} \cdot \frac{\sin t}{t}\right] =0 \cdot 1=0\)
Re: Pochodna i granica funkcji.. pomocy :/
A jakos tak rozwiazac to na poziomie pierwszego semestru studiow? Chodzi raczej o poziom rozwiazywania rodem z filmikow e trapeza dla granic. Z pochodnej tez interesuje mnie sposob dzialania poza samym wynikiem :/
Re: Pochodna i granica funkcji.. pomocy :/
Przepraszam, Hospital byl wiec juz po problemie, zuperlnie o nim zapomnialam, a z pochodna mam problem, czy wystarczy ja doprowadzic do postaci: f(x) = \(\frac{- \sqrt{x}sinx - \frac{ \sqrt{x} cosx}{2x} }{x}\), da sie to jakos jeszcze uproscic?